Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > 2013 > 021213 Jubileumfeest Nederlands Tweelingen Register groot succes
11-02-2013

Jubileumfeest Nederlands Tweelingen Register groot succes

Duizenden deelnemers aan het Nederlands Tweelingen Register (NTR) aan de Vrije Universiteit Amsterdam brachten in het weekend van 9 en 10 februari een bezoek aan Burgers’ Zoo, waar ze een speciaal ‘meerlingprogramma’ kregen aangeboden. Het programma bestond onder andere uit een film over 25 jaar tweelingonderzoek, een Meet & Greet met de onderzoekers, live onderzoeksdemo’s, een meerlingfototentoonstelling en een verkleedwedstrijd voor de jongste tweelingen. Het was het grootste meerlingenevenement van Nederland.

Het Nederlands Tweelingen Register (NTR) bestaat 25 jaar. Het onderzoek van het NTR heeft geleid tot vele baanbrekende nieuwe inzichten. Zo heeft NTR-onderzoek laten zien dat voor veel gedrag en ziektebeelden erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt, zoals bij lichaamsbouw, sportgedrag, welbevinden, alcoholgebruik en rookverslaving, ADHD en depressie. Samen met de NTR-deelnemers (tweelingen en hun familieleden) werd deze mijlpaal gevierd in Burgers’ Zoo.

25 jaar toponderzoek
Sinds de oprichting 25 jaar geleden is het NTR uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste meerlingregisters ter wereld. Dankzij de belangeloze deelname van ruim 170.000 deelnemers (80.000 twee- en meerlingen, en hun familieleden) levert het NTR een belangrijke bijdrage aan het verklaren van verschillen tussen mensen in hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Omdat het NTR al 25 jaar bestaat en veel mensen meerdere malen meedoen aan onderzoek is het mogelijk geworden om steeds complexere vragen te beantwoorden. Zo vonden de onderzoekers dat de rol van erfelijke factoren voor sommige eigenschappen verandert als mensen ouder worden. Het NTR speelt internationaal ook een grote rol bij het vinden van de genen die bij gedrag en ziekte betrokken zijn. Nieuwe genen zijn zo geïdentificeerd voor bijvoorbeeld rookverslaving, (geboorte)gewicht, bloeddruk en cholesterol. Daarnaast heeft het NTR laten zien dat eeneiige tweelingen, waarvan altijd gedacht werd dat ze genetisch volledig identiek waren, toch subtiel kunnen verschillen in hun DNA. Die subtiele DNA-verschillen kunnen, naast factoren zoals laag geboortegewicht, verklaren waarom het bij eeneiige tweelingparen bijvoorbeeld kan gebeuren dat de een ADHD heeft en de ander niet.

Overzicht media-aandacht