Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > 2013 > 020713 Lange en risiconemende leiders zijn in het voordeel
05-02-2013

Lange en risiconemende leiders zijn in het voordeel

Groepen met leiders doen het beter dan groepen zonder leiders

Het bewijs is eindelijk geleverd: Groepen met leiders doen het bij het oplossen van problemen beter dan groepen zonder leiders. Hoe goed de groep het doet wordt bepaald door de persoonlijke risico's die de leider bereid is te nemen om de groep te helpen. Des te voorzichtiger de leider, des te minder goed de groep het doet.

Dat blijkt uit onderzoek van Mark van Vugt, VU-hoogleraar en auteur van het recent gepubliceerde boek Gezag. Uit een ander onderzoek van Van Vugt en promovendus Nancy Blaker blijkt dat de lengte van leiders van invloed is op hun gezag en aanzien. Vooral langere mannelijke leiders zijn duidelijk in het voordeel want ze worden sneller als leider gezien. De twee onderzoeken werden recent en afzonderlijk gepubliceerd in twee vooraanstaande economische en psychologische tijdschriften, Economic Inquiry en Group Processes & Intergroup Relations.

> Persbericht: Lange en risiconemende leiders zijn in het voordeel