Home > Nieuws en Agenda > Recent Nieuws

Erik Scherder en Kilian Wawoe wegens succes terug bij de Universiteit van Nederland op 9 september

28-08-15

Alleen nog plaatsen voor de try-out op 8 september in het Auditorium van de VU beschikbaar!

Groot interview met Erik Scherder in New Scientist

27-08-15

We zitten te veel en bewegen te weinig, volgens neuropsycholoog Erik Scherder van de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen. Fysieke inactiviteit is namelijk funest voor onze mentale capaciteiten. Hij roept in het interview ‘Wat je in kantoren ziet, is desastreus’ in New Scientist op om meer te bewegen om zo je hersenen gezond te houden.

Verus-VU-onderzoekplaats voor Levensbeschouwelijke Vorming

27-08-15

De onderzoekplaats voor Levensbeschouwelijke Vorming start op 1 september 2015 aan de Faculteit der Godgeleerdheid en de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam.

Martijn Meeter benoemd tot hoogleraar Onderwijskunde

04-08-15

Het CvB heeft Martijn Meeter benoemd tot Hoogleraar Onderwijskunde met als leeropdracht ‘Teaching and learning in designed learning environments – with particular attention to higher education’.

NIAS-KNAW fellowship for Dr. Thomas Pollet

31-07-15

Dr. Thomas Pollet has been awarded a NIAS-KNAW fellowship (www.nias.nl). From Sept 1st 2015 until July 1st 2016, he will be working on a project entitled Seeing the light through a forest of trees: A random forests approach to female fertility at the Netherlands Institute for Advanced Studies in Wassenaar.

Biologisch psycholoog Elsje van Bergen krijgt Veni-beurs en Young Investigator Award

17-07-15

Beide toekenningen bevestigen Van Bergens wetenschappelijke talent en maken het haar mogelijk de komende jaren onderzoek te doen naar de invloed van genen en de omgeving op leesvaardigheid.

Sander Koole benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie

03-07-15

Eerste leerstoel bij de nieuwe faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Research master student Yayouk Willems krijgt NWO beurs voor Onderzoekstalent

02-07-15

Deze beurs stelt haar in staat de komende jaren aan haar promotieonderzoek te werken

Paul van Lange Jubileumsymposium

02-07-15

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van hoogleraar Paul van Lange is op vrijdag 3 juli van 14:00-17:00 uur in het Auditorium een symposium georganiseerd.

Mensen met depressie vaker slachtoffer van geweld

02-07-15

Dit blijkt uit onderzoek van Sabine Meijwaard voor de GGZ-organisatie Arkin. Zij werd begeleid door o.a. VU-hoogleraar Jack Dekker (Klinische Psychologie).

Adwin Bosschaart in het Nederlands Dagblad over zijn promotieonderzoek: ‘Vertel scholieren over overstromingsgevaar en vluchtroutes.’

02-07-15

Vertrouwen in waterveiligheid Nederland maakt blind voor reële overstromingsrisico’s

Bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen op de eerste plaats in de NSE!

18-06-15

Van alle bacheloropleidingen Pedagogische wetenschappen binnen Nederland zijn studenten van de VU het meest tevreden over hun opleiding.

Erik Scherder geeft theatercollege

18-06-15

Theatercollege over belang van beweging op het brein

Onderwijs Research Dagen in Leiden

15-06-15

Op 17, 18 en 19 juni vinden in Leiden de Onderwijs Research Dagen (ORD) plaats.

Stofwisselingsgenen in kaart gebracht

12-06-15

Onderzoekers van de VU hebben in samenwerking met collega’s uit Europa en Australië de genetica van de stofwisseling in kaart gebracht. Daarvoor verzamelden zij bloedmonsters van meer dan 8,5 duizend proefpersonen. In deze bloedmonsters zijn meer dan honderd verschillende stoffen gemeten die betrokken zijn bij de stofwisseling. Ook hebben de onderzoekers grote aantallen genetische varianten gemeten. De combinatie van deze gegevens leidde tot de ontdekking van bijna zestig genetische varianten die samenhangen met de niveaus van stofwisselingsproducten in het bloed. Van deze varianten zijn er vijf nooit eerder beschreven. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een betere behandeling van bepaalde vormen van kanker en tot meer inzicht in hart- en vaatziekten. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.