Home > Nieuws en Agenda > Recent Nieuws

Nieuwe minor vanaf 1 september 2015: Gezin, recht en forensische gedragswetenschappen

27-05-15

Wil jij weten waarom kinderen en jongeren in aanraking komen met de kinderrechter? Ben je benieuwd of jeugdrecht kinderen kan beschermen en of hulpverlening kan voorkomen dat kinderen worden mishandeld of beschadigd worden door de (vecht)echtscheiding van hun ouders? Vraag je je af welke straffen kinderrechters aan jeugdigen kunnen opleggen en of hulpverleners kunnen voorkomen dat jongeren (niet meer) het slechte pad op gaan? Dan is deze minor iets voor jou!

VU-onderzoeker Nienke van Atteveldt publiceert nieuw boek "Kijken in het brein”

19-05-15

Wat kun je nu écht met hersenscans onderzoeken, en wat niet? Deze vraag beantwoordt psycholoog Nienke van Atteveldt samen met haar praktijkcollega’s Sandra van Aalderen en Meike Grol in hun nieuwe boek “Kijken in het brein – mythen en mogelijkheden”, dat vandaag in de boekhandel verschijnt.

Katinka van der Kooij genomineerd voor Amsterdam Science & Innovation Award 2015

06-05-15

Katinka van der Kooij is met haar onderzoek ‘Fake it ‘till they make it’ genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award 2015. Uit meer dan 70 inzendingen van diverse kennis- en onderzoeksinstellingen is Katinka één van de tien uitverkorenen. Een hele prestatie want volgens de organisatie was de kwaliteit van de inzendingen hoog en zeer wisselend van aard. Met de nominatie maakt Katinka kans op de prijs van € 10.000,-.

Collegereeks Erik Scherder bij DWDD University

30-04-15

Vanavond is de eerste uitzending van DWDD University: 'Het Brein'. In deze driedelige collegereeks komen mensen langs van wie de hersenen hen soms in de steek laten. Aan de hand van hun verhaal legt professor Scherder uit hoe het brein normaal gesproken werkt en wat er bij deze mensen aan de hand is. DWDD University: ‘Het Brein’ is vanaf vanavond, 30 april, drie donderdagen om 20.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.

Jeroen Pronk te horen op Radio 1

17-04-15

Jeroen Pronk was donderdag 16 april te horen op Radio 1 bij De Nieuws BV. Hij is maandag 13 april gepromoveerd en sprak naar aanleiding hiervan over pesten.

Erik Scherder en Melvyn Roerdink te gast bij College B&W

16-04-15

Bewegen en cognitie gaan hand in hand. Dat bleek wederom tijdens het werkbezoek van het College van Burgemeester en Wethouders aan de VU op dinsdag 14 april. Melvyn Roerdink (FBW) en Erik Scherder (FPP) waren uitgenodigd om een ‘Activerend intermezzo over zitten’ te verzorgen. Scherder en Roerdink gaven het College van B&W hiermee een inkijkje in onderzoek van de VU naar de schadelijke effecten van inactiviteit en technologie voor bewegingsstimulering.

32 studenten behalen certificaat Educatieve Minor

13-04-15

Op dinsdag 7 april ontvingen 32 bachelor studenten een certificaat voor het behalen van de Educatieve Minor.

Vier miljoen euro voor onderzoek VU-hoogleraren Lydia Krabbendam en Pol van Lier

16-03-15

Twee hoogleraren van de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam krijgen ieder twee miljoen euro uit de European Research Council (ERC). Lydia Krabbendam, hoogleraar Educational Neuropsychology krijgt een ERC Consolidator Grant van twee miljoen voor haar onderzoek ‘Social cognition in adolescents: Brain networks and Social networks (SCANS)’. Pol van Lier, hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie krijgt hetzelfde voor zijn onderzoek naar de invloed van sociale ervaringen van basisschoolkinderen op stress- en zelfregulatie. Beiden gebruiken het geld om de komende vijf jaar onderzoek te doen. De ERC Consolidator Grants worden uitgereikt om wetenschappers te ondersteunen die een onafhankelijk onderzoeksprogramma- en team hebben kunnen samenstellen en bekrachtigen.

Marcus Huibers benoemd tot Adjunct Professor aan University of Pennsylvania

12-03-15

Marcus Huibers is benoemd tot Adjunct Professor aan het Department of Psychology van de University of Pennsylvania (UPenn) in Philadelphia.

Nadia van der Spek wint tuition scholarship van het Beck Institute

12-03-15

Nadia van der Spek, promovenda op de afdeling klinische psychologie, heeft de internationale Beck Institute Student Scholarship Competition gewonnen.

NTR-onderzoeker 6 maart bij RTL Late Night én De Nationale Tweelingtest

05-03-15

Vrijdagavond 6 maart is dr. Dirk Smit te gast bij RTL Late Night met Humberto Tan, op RTL4 om 22.30 uur.

Artikel Dorret Boomsma meest gelezen artikel

11-02-15

Het artikel ‘Evolutionary Mechanisms for Loneliness’ van John Cacioppo, Stephanie Cacioppo, en Dorret Boomsma stond in 2014 in de top-3 van artikelen (gemeten aan het aantal downloads) van Routledge Behavioral Sciences journals.

De invloed van cliënt- en behandelaarfactoren op de werkzaamheid van sociale vaardigheid interventies voor autisme

03-02-15

Projectleider en penvoerder Sander Begeer

Anouk van Loon te gast bij de 'Oplossers'

02-02-15

Anouk van Loon, post-doc Neuropsychologie, is a.s. maandag te gast bij de 'Oplossers' Live in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam!

Mindmappen kan instrument zijn voor beter verhaalbegrip bij kleuters

02-02-15

VU-onderzoeker Chiel van der Veen publiceert artikel in tijdschrift MeerTaal